Volgend jaar geen play-offs meer?
De play-offs moeten direct worden afgeschaft, aldus de SOVS (Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters). Jurien Korzelius, interim-voorzitter van de SOVS, is duidelijk: "Stoppen met al die overbodige wedstrijden, liever vandaag dan morgen. Over dit onderwerp bestaat bij alle aangesloten supportersverenigingen geen enkele verdeeldheid. De weerstand tegen de play-offs neemt onder het Nederlandse voetbalpubliek alleen maar toe. Wij blijven alle recente boycot-acties onder de supporters ook van harte steunen."

"Veel mensen vinden het onbegrijpelijk dat er na een lang seizoen vol hoogte- en dieptepunten nog zo'n gekunsteld toetje achteraan komt. Het voegt vrijwel niets toe aan de competitie. De play-offs vormen één grote anticlimax, zeker na de spannende titelrace tussen PSV, Ajax en AZ. Er staat gewoon te weinig op het spel. Met de kwalificatie voor de voorronde van de Champions League bijvoorbeeld heb je feitelijk nog niets in handen."

"Vorig jaar bij de invoering van de play-offs waren de toeschouwersaantallen ook al niet denderend", legde Korzelius uit. "Maar toen was alles nog nieuw. Er bestond bij het voetbalpubliek nog enige gezonde nieuwsgierigheid. Vitesse moest de kaartjes echter toen ook al voor 3 euro aanbieden om het stadion een beetje vol te krijgen. Dat is natuurlijk ver onder de kostprijs en dat komt het imago van de play-offs niet ten goede. Zo als het nu gaat, kan het niet langer doorgaan."

"Ik neem aan dat de KNVB en de Eredivisie CV evenmin blij zijn met de huidige ontwikkelingen. Onze vrees dat de play-offs vooral zijn ingevoerd om tv-zender Tien te behagen, wordt steeds meer bewaarheid. Want van de andere uitgangspunten - meer spanning en meer inkomsten - komt nog maar weinig terecht. De conclusies en aanbevelingen uit dat beraad hebben ons nooit bereikt. We zouden nu graag wel meepraten hoe het nu verder moet. Want voor ons is het duidelijk dat deze play-offs geen toekomst hebben. Er is veel aanleiding om met alle betrokken partijen opnieuw in discussie te gaan."

Als reactie op de uitspraken van de SOVS reageert manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB gelaten, hij vindt het nog te vroeg om zwaarwegende conclusies te trekken: "Ik vind het nog niet verontrustend. Pas als de stadions bij de komende duels tussen AZ en Ajax opnieuw half leeg zijn, weten we dat we met een serieus probleem hebben te maken. Dat zullen we dan structureel moeten aanpakken."

"Jammer is het wel. Misschien is het een gevolg van de ticketprijzen. Seizoenkaarthouders moeten apart voor de play-offs betalen. Daartoe is lang niet iedereen bereid na een prijzig seizoen. Dat merken wij ook bij het toernooi om de KNVB-beker, dat eveneens buiten de abonnementen valt. Het zou een optie kunnen zijn om ook de play-offwedstrijden in de vaste jaarkaarten op te nemen, maar dat is uiteraard een zaak van de clubs."

"Natuurlijk, er zijn tegenstanders van het systeem, maar ik heb niet het idee dat in Nederland dat breed wordt gedragen. Mede dankzij de play-offs hebben we een spannende competitie achter de rug. Het gaat me veel te ver om na de eerste play-offronde de opzet volledig ter discussie te stellen. Laten we eerst bijvoorbeeld de duels tussen AZ en Ajax nog maar eens afwachten."

| 14-05-2007 22:47 | stadion | 0 spreekkoren