"Marokkaanse rellen waren politiek statement"
Oud-voetballer Mohammed Allach is verbijsterd over de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag, hij kon zijn ogen niet geloven: "Ik heb het de laatste jaren wel vaker zien misgaan als Marokkaanse teams hier speel-den, maar dit was extreem. Er ging zoveel woede van uit. Niet alleen de vernielingen vond ik erg, ook het fluiten tijdens het Wilhelmus."

Allach is van mening dat men een politiek statement wilde maken: "Het zijn jongeren, die duidelijk wilden maken dat ze niets met onze maatschappij hebben. Met al die camera’s in de buurt was Tilburg het ideale podium. Triest en zorgwekkend."

Voor en na de wedstrijd werd op Marokko.nl, het grootste Marokkaanse internetforum, al steun betuigd aan de relschoppers. "Vanavond rellen! Laat zien dat we echte barbaren zijn! Respect voor iedereen die het veld op gaat om zo te laten zien dat niemand met ons moet focken!" was er voorafgaand aan de wedstrijd te lezen, ook na de wedstrijd werden de acties niet veroordeeld: "Ze haten ons, maken ons zwart, moeten ons niet. Als wij ons gedragen, zoeken ze overmorgen wel iets anders om ons zwart mee te maken."

Typerend, vindt Mohammed Allach: "Er is een grote groep Marokkaanse jongeren die zich geen deel van onze maatschappij meer voelt en lak heeft aan alles en iedereen. Een oplossing weet ik ook niet."

Rachid El Hajoui, ICT'er en bestuurslid van SP in Tilburg, was verbijsterd getuige van het tafereel: "Ik dacht: jongens, doe eens normaal." Hij is keihard in zijn oordeel: "De Marokkanen die het Willem II-stadion sloopten zijn van God los. Niet langer knuffelen en kijken of het goed gaat, eerst tegen de grond slaan en dan pas praten. Je hebt kut-Marokkanen en je hebt gewone Marokkanen. En die kut-Marokkanen verpesten het altijd voor de gewone Marokkanen!"

| 24-05-2007 11:04 | stadion | 0 spreekkoren